IJsbaan Leuven investeert al heel wat jaren tijd en moeite in het verminderen van het elektrisch verbruik.
Dit is niet alleen goed voor de financiële situatie van ons bedrijf, maar ook heel goed voor het milieu. Veel van deze investeringen zijn niet zichtbaar voor onze klanten, en net daarom wouden we jullie graag wat meer informatie hierover geven. Zoals je in de grafiek hierboven kan zien leveren al deze inspanningen het nodige resultaat op, en zakt het verbruik elk jaar verder.
Rond 2003 zijn we begonnen met het vernieuwen van de doorschijnende zijwanden van de ijsbaan zelf. De enkelvoudige golfplaten werden vervangen door driewandige, doorschijnende panelen. Deze panelen hebben een veel hogere isolatiewaarde dan de oude golfplaten. In deze periode zijn we ook begonnen met het dichtmaken van alle gaten, kieren en spleten die we konden vinden, zodat we uiteindelijk een veel betere controle hadden over het binnenklimaat in de ijshal zelf.
In 2004 werd een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst. Deze hoge rendementsketel zorgde voor een daling in het verbruik van stookolie en een betere verwarming van de kleedkamers.
Anno 2005 kwam het Real-Ice waterbehandelingssysteem, in samenwerking met H2OVortex. Dit vortex systeem van de Zweedse firma Watreco, verlaag de viscositeit, verwijderd de micro-luchtbellen uit water, verhoogt de elektrische geleidbaarheid en warmteoverdracht, en veranderd calciet in aragoniet om kalkaanslag te stoppen/omkeren. Door dit systeem te gebruiken kan het water dat gebruikt wordt om het ijs mee op te bouwen en te bereiden tijdens het seizoen, gebruikt worden aan 7°C ipv aan 60°C. Ook moet het ijs dan niet meer afgekoeld worden vanaf 60°C, iedere keer dat het ijs bereid wordt, maar pas vanaf 7°C. Het Real Ice systeem levert dus 2x rendement op. Dit systeem werd vernieuwd naar de laatste nieuwe versie in augustus 2019.
In 2013 investeerden we in een Munters luchtontvochtiging installatie. Deze installatie stelt ons in staat het klimaat in de ijshal te beheersen, druppelvorming van de condensatie in de zomermaanden tegen te gaan en een betere ijslaag te garanderen voor onze klanten. Bij een lagere luchtvochtigheid, moet er ook minder energie verbruikt worden om het ijs op de juiste temperatuur te houden. Deze ontvochtiging gebeurd ongeveer 85% met recuperatiewarmte van de compressoren en het overige deel met elektrisch vermogen.
De MX²55 levert een efficiënte ontvochtiging tussen -20 ºC en 40 ºC en heeft een nominale luchtstroom van 1080 m3/h. Daarnaast is deze ook voorzien van energiebesparende opties.
In 2016 werden in het hele gebouw alle klassieke lampen vervangen door LED versies. Overal waar je komt zijn de klassieke TL buizen vervangen door LED versies, in totaal werden meer dan 150 klassieke TL lampen vervangen, en werden er in een groot aantal ruimten aanwezigheidssensoren geïnstalleerd.
Ook in 2016 werd het volledige buizensysteem van de verwarming herwerkt, waardoor de recuperatie warmte van de warmtewisselaars nog efficiënter gebruikt kan worden voor het opwarmen van de boilers, de cv en de Muntersinstallatie.
In 2017 werd veel kennis opgedaan door in samenwerking met de RBIHF en de IIHF Facilities Working Group een in-house opleiding georganiseerd : Ice Making Seminare. Tijdens deze opleiding die openstond voor alle ijsbanen uit België werd door internationale sprekers uit Finland, Zwitserland en de USA uitleg gegeven over de best practices om een ijslaag van hoge kwaliteit op te bouwen, en onder andere hoe je dit op een energetisch interessante manier kan doen.
In 2017 en 2018 werden de oude elctrische compressoren (om het ijs te koelen) vervangen door nieuwe compressoren. Dit leverde een besparing op van 15% op het electriciteitsverbruik.
In 2019 werd de oude koeltoren vervangen door een nieuwe. Daar deze een groter vermogen heeft, en samen met de grotere warmterecuperatie, kunnen wij een goede kwaliteit van het ijs bij hoge buitentemperaturen garanderen.
In 2020 werd een tweede warmtewisselaar in serie met de eerste geplaatst. Hierdoor kunnen enkele extra toepassingen, waarvoor lagere temperaturen voldoen, met gerecupereerde warmte uitgevoerd worden.
Tussen 2000 en 2022
***verminderde ons electrisch verbruik van 750 MWH naar geschat 450 MWH op jaarbasis
***verminderde het LPG verbruik (ijsschraapmachine) van 5500 L naar 100 L (electrische ijsschraapmachiene vanaf 2013)
***verminderde het gasverbruik (keuken van 6000L naar 1200L) wegens overschakeling op electrische toestellen
***verminderde het mazoutverbruik van 30000 L naar 7500 L
