fbpx

IJsbaan Leuven investeert al heel wat jaren tijd en moeite in het verminderen van het elektrisch verbruik.

Dit is niet alleen goed voor de financiële situatie van ons bedrijf, maar ook heel goed voor het milieu.
Veel van deze investeringen zijn niet zichtbaar voor onze klanten, en net daarom wouden we jullie graag wat meer informatie hierover geven.

Zoals je in de grafiek hieronder kan zien leveren al deze inspanningen het nodige resultaat op, en zakt het verbruik elk jaar verder.

 

Rond 2003 zijn we begonnen met het vernieuwen van de doorschijnende zijwanden van de ijsbaan zelf. De enkelvoudige golfplaten werden vervangen door driewandige, doorschijnende panelen. Deze panelen hebben een veel hogere isolatiewaarde dan de  oude golfplaten. In deze periode zijn we ook begonnen met het dichtmaken van alle gaten, kieren en spleten die we konden vinden, zodat we uiteindelijk een veel betere controle hadden over het binnenklimaat in de ijshal zelf.
 

 In 2004 werd een volledig nieuwe verwarmingsinstallatie geplaatst in samenwerking met de verwarmingsspecialist uit het Leuvense, Geuvers. Deze hoge rendementsketel zorgde voor een daling in het verbruik van stookolie en een betere verwarming van de kleedkamers.


Anno 2005 kwam het Real-Ice waterbehandelingssysteem, in samenwerking met
H2OVortex.
Dit vortex systeem van de Zweedse firma Watreco, verlaag de viscositeit, verwijderd de micro-luchtbellen uit water, verhoogt de elektrische geleidbaarheid en warmteoverdracht, en veranderd calciet in aragoniet om kalkaanslag te stoppen/omkeren. Door dit systeem te gebruiken kan het water dat gebruikt wordt om het ijs mee op te bouwen en te bereiden tijdens het seizoen, gebruikt worden aan 7°C ipv aan 60°C. Ook moet het ijs dan niet meer afgekoeld worden vanaf 60°C, iedere keer dat het ijs bereid wordt, maar pas vanaf 7°C.  Het Real Ice systeem levert dus 2x rendement op. Dit systeem werd vernieuwd naar de laatste nieuwe versie in augustus 2019.

 

 Een vernieuwing van de oude warmtewisselaars gebeurde in 2012, en door deze investering werd er een heel stuk meer warmte gerecupereerd van de compressoren. Deze extra gerecupereerde warmte werd volledig bij in de centrale verwarming gestoken, waardoor er weeral minder stookolie gebruikt moest worden voor de verwarming van het gebouw.

 In 2013 kwam de Munters luchtontvochtiging installatie. Deze installatie stelt ons in staat het klimaat in de ijshal te beheersen, druppelvorming van de condensatie in de zomermaanden tegen te gaan en een betere ijslaag te garanderen aan al onze gebruikers. Doordat er minder vochtigheid in de lucht zit, moet er ook minder energie gebruikt worden om het ijs op de juiste temperatuur te houden. Deze ontvochtiging gebeurd deels met recuperatiewarmte van de compressoren en deels met elektrisch vermogen. 

De MX²55 levert een efficiënte ontvochtiging tussen -20 ºC en 40 ºC en heeft een nominale luchtstroom van 1080 m3/h. Daarnaast is deze ook voorzien van energiebesparende opties.

 

 Tijdens 2016 werden in het volledige gebouw alle klassieke lampen vervangen door LED versies.
Overal waar je komt zijn de klassieke TL buizen vervangen door LED versies, in totaal werden meer dan 150 klassieke TL lampen vervangen, en werden er in een groot aantal ruimten aanwezigheidssensoren geïnstalleerd. Sindsdien zijn er nog maar 2 lampen vervangen.

 Ook in 2016 werd het volledige buizensysteem van de verwarming herwerkt, waardoor de recuperatie warmte van de warmtewisselaars nog efficiënter gebruikt kan worden voor het opwarmen van de boilers, de cv en de Muntersinstallatie.

 In 2017 werd veel kennis opgedaan door in samenwerking met de RBIHF en de IIHF Facilities Working Group een in house opleiding georganiseerd : Ice Making Seminare. Tijdens deze opleiding die openstond voor alle ijsbanen uit België werd  door internationale sprekers uit Finland, Zwitserland en de USA uitleg gegeven over de best practices om een ijslaag van hoge kwaliteit op te bouwen, en onder andere hoe je dit op een energetisch interessante manier kan doen.

 

 Deze opleiding kreeg nog een vervolg in Vierumaki, het Finse Instituut voor de sport, waar nog een bijkomende opleiding tot “Ice Master” werd gevolgd door de twee zaakvoerders.

https://www.youtube.com/watch?v=4bbqsORWUik

 

 Een jaar later, in 2018, werd een van de grootste en zwaarste investeringen van de afgelopen 20 jaar gedaan. De volledige machine kamer uit 1981 werd vernieuwd met nieuwe compressoren en een volledig nieuw besturingssysteem. Dankzij de twee nieuwe Sabroe compressoren en dit nieuwe besturingssysteem die door Sabcobel geïnstalleerd werden, kunnen we nu op elk moment van de dag de temperatuur van de koelvloeistof monitoren en beheersen, tot op 0,1°C, in functie van de ijsbezetting. Ook worden de compressoren nu ‘s nachts volledig uitgezet, en springen ze ‘s ochtends automatisch op het ingestelde tijdstip terug aan.  

 Ook in 2019 werd er verder geïnvesteerd in energiebeheersing door de installatie van een nieuwe koeltoren, die de oude Balticore toren verving.
https://www.youtube.com/watch?v=BP2dt94LQRE

Door de nieuwe technologieën is deze Evapco koeltoren energetisch efficiënter, geeft deze een hoger rendement en zorgt hiermee voor een grotere bedrijfszekerheid.

 

In september 2019 werden alle 38 kwikdamplampen boven het ijs vervangen door Philips HighBay LED lampen. Waar de oude lampen 400W waren, zijn de nieuwe LEDs maar 200W voor dezelfde lichtintensiteit.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden

Powered by MailChimp